محمد قاسم‌زاده

محمد قاسم‌زاده

محمد قاسم‌زاده، متولد ۱۸ تیر ۱۳۳۴ در نهاوند است. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاهش گذراند، هرچند به‌خاطر شغل نظامی پدر سال‌های کودکی را در شهرهای گوناگون سپری کرد. دبستان اتحاد در نهاوند نخستین مدرسه‌ای بود که در آن درس خواند.  دبیرستان‌های آریا و کوروش‌کبیر در ادامه راه جایگاه‌هایی بود که بر میزهای آن‌ها نشست. سال ۱۳۵۳ دیپلم ادبی گرفت و همان سال وارد دانشگاه تهران شد. در این دانشگاه زبان و ادبیات فارسی خواند و در سال ۱۳۵۷ لیسانس گرفت. مدت نه سال از مهرماه ۱۳۵۸ تا مهر ۱۳۶۷ در قائم‌شهر مازندران دبیر ادبیات بود. در مهر ۱۳۶۴ در دانشگاه تهران، بار دیگر شروع به تحصیل کرد، باز هم در رشته ادبیات فارسی و در ۱۳۶۷ فوق‌لیسانس گرفت.  پس از آن آموزش و پرورش را رها کرد و به وزارت فرهنگ و آموزش عالی منتقل شد. خیلی زود به چین رفت و همکاری با دانشگاه صداوسیمای پکن و بخش فارسی رادیو پکن را آغاز کرد. پس از بازگشت، در سال ۱۳۷۲ به مرکز تحقیقات علمی کشور رفت و تا آذرماه ۱۳۸۳ در این مرکز کار کرد. سپس به فرهنگستان زبان و ادب فارسی منتقل شد و هم‌اکنون در گروه ادبیات تطبیقی این فرهنگستان سرگرم کار و تحقیق است.  محمد قاسم‌زاده کار پژوهش را از سال ۱۳۶۷ به‌طور جدی آغاز کرد و به‌همراه گروهی تألیف فرهنگ زندگی‌نامه‌ها را آغاز کرد که جلد اول آن در ۱۳۶۹ منتشر شد. وی در تابستان ۱۳۸۸ از کار دولتی کناره گرفت و اکنون در تهران تنها به نوشتن اشتغال دارد.

تا به امروز مقالات و داستان‌ کوتاه و بلند متعدد و بیش از ده رمان به قلم محمد قاسم‌زاده منتشر شده است.

از آثار او می‌توان به توراکینا (رمان، انتشارات کاروان، ۱۳۷۹)، شهر هشتم (رمان، انتشارات کاروان، ۱۳۸۰) برنده جایزه پائولو کوئیلو سال ۱۳۸۰، سهراب (رمان، انتشارات قطره، ۱۳۹۰)، روی بالکن (رمان، انتشارات قطره، ۱۳۹۰) چیدن باد (رمان، انتشارات قطره ۱۳۹۱) (تجدید چاپ از نشر روزبهان) روایتی از تاریخ معاصر، از دوره قاجار تا پهلوی، برنده‌ی جایزه مهرگان به عنوان بهترین رمان سال ۱۳۹۵  و گفتا من آن ترنجم (رمان، نشر روزبهان، ۱۳۹۵) رمانی دربارهٔ مهر مولانا و شمس تبریزی اشاره کرد.

 

کتاب‌ها

در عین حال

در عین حال

محمد قاسم‌زاده: داستان بلند یا رمان کوتاه «در عین حال» به گونه‌ای روایت وضعیت مردم ماست در جامعه‌ای که قرار و مدارش را از دست …