بازگشت به آرشیو

سه پله برای این که بهترین ویراستار را انتخاب کنید

11 دسامبر 2014، ساعت 16:39

آن‌چه می‌خوانید بازنویسی و ترجمه این مطلب است.

نشر دیجیتال به همه آن‌ها که در هر گوشه و کناری از دنیا دستی در نوشتن دارند اجازه می‌دهد تا نویسنده شوند. یکی از مهم‌ترین مراحل برای این که کارتان آماده انتشار بشود و بتوانید آن را عرضه کنید این است که از کمک‌های ویراستاری استفاده کنید که بتواند درباره محتوای کارتان نظر بدهد و کارتان را به لحاظ محتوایی ویرایش کند. شاید پیدا کردن ویراستاری که در استخدام جایی نباشد و به صورت مستقل کار کند خیلی راحت باشد، اما چه‌طور می‌توان تشخیص داد که کدام ویراستار برای کار شما از همه مناسب‌تر است؟

این مطلب نشان می‌دهد چه‌طور می‌توانید طی سه مرحله بهترین ویراستار را برای کاری انتخاب کنید که قرار است خودتان ناشرش باشید.

پله اول: خواندن

با ویراستار تماس بگیرید و دست‌نویس‌تان را برایش بفرستید. از ویراستار بخواهید یا کل آن را بخواند یا دست‌کم بخشی از آن را. به این ترتیب، مبنایی به لحاظ محتوایی وجود دارد که بر اساس آن بتوانید با ویراستارتان درباره‌اش صحبت کنید. ویراستارها بهتر است دست‌کم چند صفحه‌ از چیزی را که شما نوشته‌اید بخوانند، این جوری دست‌شان می‌آید کاری که می‌خواهند شروع کنند در چه حوزه‌ای است. همکاری نویسنده و ویراستار باید از هر دو طرف همراه با آرامش باشد. خواندن متن شما برای ویراستار بهترین راه است برای این که بفهمد با چه چیزی طرف است.

پله دوم: صحبت

بعد از این که به ویراستار مدتی وقت دادید تا کتاب‌تان را بخواند، با او صحبت کنید. مکالمه‌تان باید همراه با آرامش باشد تا بتوانید همدیگر را بشناسید. هدف از این مکالمه این است که متوجه شوید آیا شما دو نفر وقت کار کردن با هم می‌توانید سازگار باشید؟ آیا دیدتان نسبت به کتاب به هم نزدیک است؟ برای برقراری این مکالمه چند پیشنهاد داریم:

درباره پس‌زمینه اثرتان حرف بزنید، چیزهایی که به پروژه نوشتن‌تان ربط دارد. از ویراستار بپرسید آیا تجربه‌ای دارد که به کتاب شما ربط داشته باشد؟

برای ویراستار توضیح دهید که چرا این کتاب را نوشته‌اید. از او بپرسید چه چیز جالبی در کتاب‌تان به چشم‌اش خورده است.

بپرسید چه ساعت‌هایی می‌تواند روی کتاب شما کار کند؟ (در طول شب، در طول روز، در طول هفته؟)

چه طور می‌توانید با او ارتباط برقرار کنید؟ تلفن، ای‌میل، آن‌لاین یا چت کردن؟

از او بپرسید چند وقت به چند وقت می‌تواند از روند کار شما را مطلع کند؟ پایان هر فصل، هر صد صفحه یک بار، پایان کار؟

برنامه‌ریزی: چه‌قدر سریع می‌تواند کار را ویرایش کند؟ آیا محدودیت‌هایی برای برنامه‌ریزی وجود دارد (مثلا تعطیلاتی در کار باشد) که باعث شود کار به تاخیر بیفتد؟ تاریخی که برای انتشار کتاب در نظر گرفته‌اید چه زمانی است؟

حق‌الزحمه: از ویراستار درباره حق‌الزحمه‌اش سوال کنید. ویراستار ممکن است نرخی برای خودش داشته باشد که مثلا کلمه‌ای باشد یا ساعتی. این مسئله را روشن کنید که انتظار دارید در ازای چه کاری به او حق‌الزحمه بپردازید.

تغییرات محتوایی: ممکن است مسائلی پیش بیاید که مجبور شوید کل پروژه را بازبینی کنید، این مشکل‌ترین بخش کار کردن با ویراستارها است. به توصیه‌های ویراستار گوش کنید -ممکن است تصمیم بگیرید بخش‌هایی از کتاب را بازنویسی کنید. این کار ممکن است محتوای کار را تحت‌تاثیر قرار دهد. پیش از این که این اتفاق بیفتد با ویراستار در مورد احتمال تغییر در محتوای کتاب صحبت کنید. آیا ویراستار بابت این کار حق‌الزحمه بیشتری از شما خواهد گرفت؟ چه‌طور باید تصمیم گرفت که این کار به نفع هر دوی شما باشد؟ ممکن است این اتفاق در طول کار اصلا نیفتد، اما اگر بیفتد، خوب است که همان اول در موردش حرف بزنید.

پله سوم: نمونه کار

می‌توانید از ویراستار بخواهید یا فصل اول کتاب‌تان را ویرایش کند یا چند صفحه اول کتاب‌تان را. این‌طوری می‌توانید تشخیص بدهید شیوه کار کردن‌تان با هم مطابقت دارد یا نه. در ضمن، می‌توانید از او بخواهید شماره تلفن نویسنده‌هایی را که قبلا کارشان را ویرایش کرده به شما بدهد تا بتوانید با آن‌ها تماس بگیرید و در مورد شیوه کارش پرس‌وجو کنید.

در نهایت این که می‌توانید از او بخواهید فصل‌هایی از کتاب‌های دیگران را که ویرایش کرده برای‌تان بفرستد. به این نمونه‌ها نگاه کنید. آیا در مورد این کارها زیاد اظهارنظر کرده؟ آیا اظهارنظرها کم است؟ آیا لحن و محتوای اظهارنظرها به نظرتان خوب است؟ نگاه کردن به کارهای گذشته ویراستار بهترین روش است برای این که بفهمید آیا پیشنهادهای ویراستاری که انتخاب کرده‌اید می‌تواند الهام‌بخش شما باشد یا یک‌سره شما را به بیراهه می‌برد.

وقت بگذارید تا بتوانید بهترین ویراستار را برای کارتان انتخاب کنید

ویراستاری که کتاب شما را ارزیابی می‌کند می‌تواند کتاب شما را از این رو به آن رو کند. قبل از این که کار را برای ویرایش به کسی بسپارید، درست و حسابی وقت بگذارید تا آدم درست را برای کارتان انتخاب کنید.

اولین ویراستاری که برای کارتان انتخاب می‌کنید الزاما بهترین آدم برای ویرایش کارتان نیست. بگردید تا کسی را پیدا کنید که بتوانید به‌اش اعتماد کنید، آن‌قدر که درباره دیدگاه‌تان در کتابی که نوشته‌اید با او صحبت کنید

سه پله برای این که بهترین ویراستار را انتخاب کنید:

نظر شما ثبت شد و پس از بررسی مدیریت سایت منتشر خواهد شد.